Podrobně o moštování

Jaké je minimální množství ovoce k moštování?

Na moštování je třeba přivézt nejméně 25 kg ovoce. Menší množství nelze zmáčknout v lisu, který používáme.

Musím si dělat rezervaci?

Bez rezervace budete čekat, než obsloužíme ty, kteří si rezervaci udělali. Pokud vám časy rezervace nevyhovují a máte větší množství ovoce, tak nás kontaktujte.

Moštujete kromě jablek také hrušky nebo i další ovoce?

Umíme zmoštovat i hrušky, pokud nejsou příliš měkké. Hruška a jablka můžeme zmoštovat zvlášť (viz minimální množství), anebo smíchat dohromady. Kombinace jablečného a hruškového moštu je ideální.

Myjete ovoce před zpracováním?

Ne. Ovoce je třeba dovézt přiměřeně čisté. Nahnilé nebo příliš špinavé ovoce nemůžeme lisovat.

Jaká je výtěžnost ovoce?

Z 10 kg ovoce lze získat cca 6 litrů moštu. Množství se může lišit dle odrůdy, míry zralosti a možnostech lisování. Přezrálé, moučnaté či jinak měkké ovoce nejde dobře lisovat a má nižší výtěžnost.

Jaké nádoby si mám přivézt?

Jakékoliv. Ideální jsou plastové láhve či kanystry libovolné velikosti. Pokud nádoby nemáte, můžete si je u nás koupit. V nabídce máme standardně plastové láhve o objemu 2 litru a také 10 litrové PET kanystry s odnosívám ouškem. Tyto láhve nabízíme za cenu, za kterou je nakupujeme. Menší láhev (2 litry) za 5 Kč a větší (10 litrů) za 20 Kč.

Pasterujete mošt?

U nás v moštárně pouze lisujeme. Domů si odvezete čerstvý mošt z vlastního ovoce. Další zpracování a spotřeba je jen na vás.

Jak dlouho mi vydrží čerstvý mošt?

Čerstvý mošt vydrží v chladu 3-4 dny. Prodloužit jeho trvanlivost lze dalším zpracováním (zmrazením či sterilizací). V mrazáku podle našich zkušeností mošt vydrží až do další sezóny. Mrazením se nijak nemění chuťové vlastnosti.

Jak sterilovat mošt v domácích podmínkách?

Mošt zahřejete na 68º C po dobu 15-20 minut, po té přecedíte přes látkovou plenu a za tepla přelije do lahví (láhev naplnit až po okraj tak, aby nebyl v láhvi žádný vzduch, a zašroubovat), optimální je uskladnit mošt do chladného sklepa, jeho trvanlivost je závislá na čistotě lahví a pečlivosti provedení celého procesu.

Jaké jsou další možnosti zpracování moštu?

Pokud mošt nevypijte, lze jej použít pro výrobu dalších produktů. Jako např. cider anebo domácí jablečný ocet. Na internetu lze nalézt podrobné návody.

Jakou technologii používáte?

Používáme drtič od firmy Kovoděl Janča s kapacitou 900 kg/ hodinu a hudraulický lis od firmy Auer s kapacitou 250 kg/hodinu.